Friday, April 11

Jämälankasiili suomeksi - The Hedgehog in Finnish


Tässäpä jämälankasiilin ohje, pyynnöstä, myös suomeksi:

Jämälankasiili

Tarvitset hiukan lankaa, vaikkapa ruskeaa, muukin käy ja samalla ohjeellahan saisi vaikka harmaan hiiren, jos jatkaisi vielä lopuilla silmukoilla häntää. Itse käytin Gjestalin Maija-sukkalankaa, jota meni reilusti alle puoli kerää (1 kerä = 50g). Maijan speksit 85% villa, 15% polyamidi, 50g=c.130m. Ainakin tähän lankaan kävivät sukkapuikot kokoa 3mm.

Luo 12s, jaa ne kolmelle puikolle 3-3-6. Puikot ovat #1, #2 ja #3, puikolla #3 tehdään siilin mahapuolta. Työtä neulotaan kuin sukkaa, "putkilona".

Krs 2: 1o, neulo seuraava silmukka etu- ja takareunastaan oikein, neulo oikein kunnes puikolla #2 on jäljellä 2s, neulo seuraava silmukka etu- ja takareunastaan oikein, neulo oikein krs:n loppuun

Krs 3: neulo oikein

Krs 4: 1o, neulo seuraava s etu- ja takareunastaan oikein, neulo kunnes puikolla #2 jäljellä 2s, neulo seuraava s etu- ja takareunastaan oikein, 1o, neulo puikon #3 ensimmäinen s etu- ja takareunastaan oikein, neulo kunnes puikolla #3 on jäljellä 1s, neulo tämä silmukka etu- ja takareunastaan oikein

Krs 5: neulo oikein

Toista kerroksia 2-5 kunnes puikolla #3 on 16s, toista sitten vielä tarpeen mukaan kerroksia 2-3 kunnes kaikilla puikoilla on 16s.

Neulo 2cm sileää.

Aloita kavennukset:

Krs 1: *6o, 2 oikein yhteen*
Krs 2: neulo oikein
Krs 3: *5o, 2 oikein yhteen*
Krs 4: neulo oikein
Krs 5: *4o, 2 oikein yhteen*
Krs 6: neulo oikein
Krs 7: *3o, 2 oikein yhteen*
Krs 8: neulo oikein

Kun kaikilla puikoilla on 8s, ompele siilille nenä ja silmät siihen päähän, mistä aloitit työn. Sulje aukko samalla kun ompelet nenän. Itse käytin mustaa lankaa, joka oli suunnilleen työlankaa vastaavaa paksuutta ja materiaalia. Tässä vaiheessa voit päätellä kaikki muut langanpäät paitsi tietysti työskentelylangan. Voit myös täyttää siilin nyt - itse käytin jämälankapätkiä, mutta vanukin käy.

Jatka työskentelyä ja lisää täytettä tarvittaessa:

Krs 9: *2o, 2 oikein yhteen*
Krs 10: *1o, 2 oikein yhteen*

Katkaise lanka, pujottele se jäljellä olevista silmukoista, kiristä ja päättele. Lisää nuppineulat piikeiksi, ja siili on valmis!


8 comments:

Tupuna said...

KIITOS kovasti, olit tosi kiltti:) En oikein uskonutkaan, että voisin saada suomennoksen, mutta näköjään anovaa autetaan:)
KIITOS!

Marinella said...

Ole hyvä vaan, kahdella kielellä bloggaaminen vei vain niin paljon aikaa että jätin suomen välillä vähemmälle :) Toki laitan juttua mielelläni molemmilla kielellä jos vain tarvetta on :)

KoukkuHelmi said...

Olen tällaisen nyt bongannut jo paristakin blogista - tämä on IHANA! Taidan tehdä myös itse :-) KIITOS ohjeesta!

Tupuna said...

Moikka!
Käyppäs vilkase minkälainen "siili" minulla on:-)

Katiija said...

Hei, Kiitos kovasti myös suomenkielisestä ohjeesta!! Tarkoitus olisi siilejä tehdä muutamakin kappale (ja toki linkitän ohjeet tänne). Selkeät ovat ohjeesi molemmilla kielillä!! Täytyy vaan nipistää aikaa siileille!!

KoukkuHelmi said...

Vastaus blogissani esittämääsi kysymykseen. En minä muuten tiedä, mutta kokeilin. Minulla oli 8/0 helmiä kahdenlaisia - toisesta meni 1.0 virkkuukoukku läpi helposti ja toisesta ei mitenkään. 9/0 helmihän on pienempi, mikäli ovat isoreikäisiä saattaa 1.0 mennä läpi. Mutta riippuu tosiaan helmestä. Utelias kysyy: Mitä muuten meinaat tehdä, että koukun tarviaa mennä läpi?

iikku said...

Hei!
Kiitos kivasta ohjeesta..tällainen siili syntyi jämälangasta välityönä. Valmista voi käydä kurkkaamassa blogissani http://purkautuu.blogspot.com

Pinni said...

Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta. Siili valmistui ja siitä tuli ihan supersöpö.